Bir diğer model ise needscope metodolojisidir. Tüketicileri 6 gruba bölüyor, bu 6 grup neye göre belirleniyor.

İçe dönüklülük, dışa dönüklülük ve ben odaklılık, biz odaklılık olmak üzere iki temel kritere göre tüketicileri 6 gruba bölüyor.
Ben odaklı ve dışa dönükleri cesurlar olarak tanımlıyoruz, alt tarafta kalan biz odaklı ama içe dönükleride duygusallar diye tanımlıyoruz.

Dolayısı ile siz bir marka veya ürün yaratırken cesurlar için bir ürün yaratıyorsanız örneğin bir tekstil markası yarattığınızı düşünelim. Daha öncü avangart cesur tasarımları bu üst grup için yapacakken ve onlar kendilerini göstermekten zevk alacaklarından daha cesur tasarımlar yapıcakken, alt gruptakilere kendilerine arkadaş canlısı bir gruba ait hissedecekleri daha trendi ama aynı zamanda onları mutlu edicek renk kodları tasarım kodları kullanmanız daha mantıklı olucaktır.
Bir ilaç firmasında reprezant olarak çalıştığınızı ve doktorları ziyaret ettiğinizi ve doktorlarla konuşucağınızı düşünün. Her doktorada aynı şekilde yaklaşmacaksınızdır. Yada onlara sunucağınız projeler fikirler farklı olucaktır.
Gene iki eksenden anlatalım. X ekseninde ne kadar profesyonel yani mesleğinde ne kadar bilimsel akademik makalelere önem verdiğini profesyonel gelişimine odaklı bir doktoru, biraz aşağı gruptada ana amatör davrandığını bölelim, yani profesyonel ve amatör yaklaşım olarak adlandıralım.
Diğer ikinci ekseni ise hastalarına odaklılık oranı olarak yani hasta merkezli düşünen ama hastalarını okadarda merkeze koymayan bir yaklaşımı olan doktorlar diye adlandıralım.
Hastasını merkeze koyan ve oldukça mesleğinde profesyonel yaklaşımı olan bir doktora gittiğinizde aslında söylemeniz gereken şey sizin tanıtımını yaptığınız ürününün hem akademik bilgileri olmalı hemde bu akademik bilgilerin hastaların hayatını nekadar şekillendireceği olmalıdır. Ve bu doktorla gerçektende uzun saatler harcayarak akademik konularda konuşabilirsiniz. Temel teknik bilgileri paylaşabilirsiniz.
Ama gene bukadar akademik konuda meraklı olan profesyonel segmente koyduğumuz hasta odaklı olmayan bir doktora ise yaklaşımınız daha farklı olucaktır. O zaman anlattığınız makalelere anlattığınız teknik bilgileri hastalara fayda açısından değil, o doktorun kendi kariyerinde ileri gidebilmek için nasıl kullanacağına odaklanmanız gerekicektir.
Mesleğine akademik yaklaşmayan daha iş odaklı yaklaşan bir doktora gittiğinizde hasta odaklı bir doktor ise ona sunucağınız faydalar hastalara nekadar hızlı ve faydalı olabileceğine yönelik sonuçlar olucaktır.
Hem amatör yaklaşıp hemde hastası anlamında çokta fazla odak koymayan doktorlarki tabiki onlarda sayıca az olacaktır, onların işlerini ne kadar hızlı yapabilceğini ne kadar hızlandırılabileceğini ve mesaileri bitince ne kadar hızlı çıkacaklarını vurgulayacak çözümler önermeniz daha mantıklı olucaktır.
İşte segmentasyon kişilerin mesleklerine yaklaşımlarına, kişilerin içinde bulundukları tavır ve tutumlarına göre sizlerinde onlara sunucağınız çözümleri farklılaştırıcaktır.
Bu dört gruptaki doktorları neler motive edicektir diye düşündüğümüzde profesyonel ve hasta odaklı bir doktoru en çok motive edicek olan şey hastaları ile birlikte yapıcağı bir deneysel bir makale olabilir.
Profesyonel olup hasta odaklı olmayan bir doktoru motive edicek şey ise yurtdışındaki kongrelerde yer almak olucaktır.
Hasta odaklı olup, okadarda profesyonel yaklaşmayan daha amatör ruhlu bir doktor için ise motive edicek şey daha fazla sayıda hastayı görebilmek, onlara daha fazla daha hızlı çözüm üretebilmektir.
Hem hasta odaklı olmayıp hemde mesleğine biraz daha az profesyonel yaklaşan bir doktor için ise daha motive edici olucak şeyler, daha rahat bir çalışma ortamı, daha kısa mesai saatleri olabilir.